Ruth punya Biskut Ulat Bulu
Alkisahnya, resepi ini belajar dari mama. My mama pun jarang buat biskut kalau hari raya sebab sibuk lagi mama menjahit tempahan baju raya. Selalunya mama pun buat biskut cara cuba jaya juga. Teringat la dulu, mama balik-balik buat biskut ni, balik-balik juga la biskut lain yang jadi. Terlampau keras la, terlampau lembut la, terlampau kembang laaa...macam-macam. Akhirnya rasa ini juga yang muktamad! Hmm, even tidak berapa nak lembut macam hasil tangan mama, tapi tetap jadi yooo!! ^^ So, I nak sharing is caring la ni.....yang ini pun senag juga. Selamat mencuba!
Bahan-bahan: 80g mentega, 80g minyak sapi (gheeblend), 50g gula aising, 100g tepung susu (saya guna nespray), 250g tepung gandum (atau secukupnya), pewarna hijau, gula kastor, kurma (dipotong panjang-panjang).
Cara-cara: Pukul mentega, minyak sapi dan gula aising sampai jadi krim. Then, tambah beberapa titis pewarna hijau. Kalau nak ulat bulu tu colour merah pun boleh kali :D... Lepas tu, masukkan tepung susu dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli la sebatian itu sampai jadi doh. Sesudah itu, bentuk doh tersebut bulat panjang-panjang dan masukkan kurma di dalam. (ntah cemana mau cakap,haha)...Bakar sampai masak lerrr.Akhir sekali, tengah biskut tu masih suam, salut la gula kastor . Maka terbentuk la biskut ulat buluuuu..sepatutnya kena tambah pengembang siiiikit supaya biskut tu jadi lebih lembut. Yang tu, pepandai korang la..I buat simple macam ni pun, lembut da (and seeeedapp!) coz letak banyak minyak sapi.wahaha..terima kasih!
No comments:
Post a Comment